Penname: Forsaken [Kapcsolat] Real name: Lajtai Szabó Gergely
Member Since: 13/09/09
Membership status: Felhasználó
Bio:
A nevem Lajtai-Szabó Gergely, pályakezdő író, műfordító és képregényrajzoló vagyok, bár egyelőre még nem büszkélkedhetem nyomtatott megjelenéssel. A Lánctalpas Fáraó címen interaktív történetet írok egy blogon (itt is olvashatók a fejezetei), aminek folyásába az olvasók is beleszólhatnak a rendszeresen felkerülő szavazások által. A stílusomra a drámaiság, az enyhén morbid humor és a realizmus jellemző.
Bővebb megismerés érdekében lásd a történeteimet. Jó kalandozást kívánok az én abszurd világaimban! :D
[Feljelentés]
Kritikák by Forsaken
Summary: 2532-őt írunk, a Földi Koalíció és a Takedai Protektorátus közti hidegháború elérte a csúcspontját, a fegyveres konfliktus már csak idő kérdése. Ugyan hivatalosan mindkét fél békét akar, ám valójában már csak a megfelelő ürügyet várják, amellyel maguk mellé állíthatják a közvéleményt. Hamar rájönnek, hogy megoldás kulcsa nem más, mint egy kicsiny, jelentéktelen világ a semleges zónában: a Sethen.
Categories: Akció/Kaland
Characters: Nem
Műfaj: Sci-fi
Figyelmeztetések: Durva beszéd, Gyilkosság, Szereplő halála
Series: Nem
Chapters: 29 Tartalom
Completed: Igen Word count: 119751 Read Count: 12181
[Feljelentés] Published: 13/12/07 Updated: 14/05/28
Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/04/29 Title: Fejezet 4: 3. fejezet - Az istenek játéka

Na, akkor essünk túl a hibákon:
- "Miután úgy látta, mindenki készen áll és az is elérkezett" Mi érkezett el?
- "tekintetei" Ez többes számban furcsa, olyan, mint a "figyelmei" vagy "érdeklődései". Jobb lenne egyes számban.
- "Ámde az már meg van szabva," Ez germanizmus, és bár elvileg elfogadható, roppant magyartalan. Az angolban (You were gone) és németben (Sie waren weg) általános, de magyarul jobban hangzik a mondatod úgy, hogy "Ámde azt is megszabták" vagy "Ámde az is megszabott".
- "amely a leginkább van a kedvükre." Amely leginkább a kedvünkre van. Így helyes a szórend.
- "hiszen az érdekük az diktálja" AZT diktálja
- "Tehát olyannyira felkészítik a hadsereget, amennyire csak tudják" Itt elég lenne az "annyira", az "olyannyira" inkább egyfajta túlzó fokot szokott kifejezni (Olyannyira elszomorított a film vége, hogy telesírtam a kispárnám).
- "- Egyet értek" Az egyetértek (akkor is, ha a Word esetleg aláhúzza).
Magáról a fejezetről: kontrasztos az előzőhöz képest, egyfelől mert a tömény akció után most verbális szinten zajlik a konfliktus, másfelől most a kisemberek (kis setheniek) helyett a legfelsőbb vezetők világába nyerünk bepillantást. Ez mindenképp érdekes aspektust ad a sztorinak. Más kérdés, hogy a párbeszéd kicsit szenved a bevezető fejezetéhez hasonló törikönyvszagtól, de engem ettől függetlenül lekötött. A képviselőket szépen leírtad, de hogy őszinte legyek, mindegyiket elfelejtettem egy bekezdéssel később. A fejezet csúcsa egyértelműen a szavazás. Érdekes a különböző szempontok felvonultatása, és a Koalíción belüli érdekellentétek. Bár sejtem, mire fog szavazni a Föld elnöke, kétségtelenül jó kis cliffhanger lezárás ez.

Szerző válasza: Köszi szépen! :)

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/04/08 Title: Fejezet 2: 1. fejezet - Bloldog békeidõk

Kezdjük két elgépeléssel, amit jó lenne, ha javítanál.
1. "Sylvana meglepetten nézett rá a kékbőrű nőre", itt nem kell a "rá".
2. "...nem vagyunk több kék embereknél...", itt meg nem vagyunk TÖBBEK.
Magára a történetre kitérve: érdekes végre úgymond "alulról" is nézni a korábban felvázolt világot, a szereplők szemével. Néhol még mindig felbukkan a törikönyv stílus, de nem vészes.
Személy szerint azt hittem, hogy ebben a fejezetben Sylvana fogságáról fogunk olvasni, és meglepett, hogy hirtelen a felnőttkorába ugrottunk. Ezáltal is egy igen érdekes aspektushoz jutottunk, az emberek közt nevelkedett idegen kérdéséhez, akiben ezáltal mindkét kultúra benne van, de egyikhez sem tartozhat igazán. Továbbá megjelennek itt olyan - napjainkban is sokszor felmerülő - konfliktusok, mint a generációs különbségek, vagy a beolvadás/egyesülés vs. értékmegőrzés/függetlenség dilemmája. Szeretem, ha fantasztikus köntösbe ültetnek olyan kérdéseket, amik mindennap foglalkoztatják az embert. Piros pont érte.
Továbbra is kíváncsi vagyok a folytatásra, pláne, hogy most komoly konfliktus ígérkezik.

Szerző válasza: Köszi szépen! Elgépelések javítva a törzsdokumentumban. "Személy szerint azt hittem, hogy ebben a fejezetben Sylvana fogságáról fogunk olvasni, és meglepett, hogy hirtelen a felnőttkorába ugrottunk." Ismét meggyőződtem róla, hogy intézkedéseket kell tennem a problémával kapcsolatban.

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/04/08 Title: Fejezet 1: Elõszó - Sikoly az éjszakában

Már régóta érdekelt ez a regény, mert szeretem az olyan futurisztikus történeteket, amikben inkább az emberek és egyéb humanoid lények, mint a furcsa idegenek játsszák a főszerepet (a Firefly sorozatnak nagy rajongója vagyok, a Star Wars-t viszont ki nem állhatom). Nem nagyon van időm mostanában az olvasásra, de hogy kaptam tőled egy megtisztelő kritikát, még jobban ösztönzött arra, hogy belevágjak.
Nos, egy világ hátterét felvázolni nem egyszerű feladat. Tapasztalataim szerint jobb, ha a történet során lassan, részletenként bontakozik ki a világ háttértörténete és az előzmények, mert úgy kevésbé tömény és az olvasóban is jobban megmarad. Néha viszont elkerülhetetlen az ilyen jellegű prológus, és ilyenkor nagyon nehéz - ahogy te is írtad - nem törikönyvesen fogalmazni. Neked úgy érzem, ez nem sikerült annyira, elég hivatalos hangvételűre sikerült a bevezető első fele, viszont ennek ellenére engem lekötött és érdekelt (bár én mondjuk eleve szeretem a történelmet, úgyhogy ne belőlem induljunk ki, mert lehet, hogy egy átlag olvasónak tényleg kicsit száraz lesz a megfogalmazás). Jó pont, hogy röviden és lényegre törően fogalmaztál, és nem pakoltad tele megjegyezhetetlen nevek armadájával, hanem simán lehet követni.
A lányról meg a titokzatos Kolumbusz vezérről nem sok derült ki, de ez a kevés felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsi vagyok, mit kezd egy ember egy elrabolt setheni kislánnyal.
Engem összességében meggyőztél, hogy egy érdekes és egyedi történettel lesz dolgom, úgyhogy szerintem mindjárt neki is esek az első fejezetnek.

Szerző válasza: Köszi szépen! Fontolóra vettem, amit leírtál :)

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/04/19 Title: Fejezet 3: 2. fejezet - Gyõzelem vagy halál

Essünk megint túl az elején a hibákon:
-"melyek lassan az ijedségtől kővé dermedt család felé fordultak. Sylvana eléjük állt, a testével védelmezve szeretteit, majd értetlenül figyelte, ahogyan a lövegek túlfordulnak rajtuk.
Még mielőtt hátra fordulhatott volna, hatalmas robaj hasított a nő fülébe." Itt zavaróan sok a "fordul" szó egy helyen.
-" markolt bele a nő vállába Gran, tudta, ez az egyetlen esélyük a menekülésre." Ez szerintem két külön mondat.
-"majd a rövid töltési idő végeztével tüzet elsütötték őket" A "tüzet" szót nem tudom értelmezni.
Maga a fejezet viszont talán az eddigi legjobb volt a műből. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar beindul az "eksön", de jól állt neki (tudni kell rólam, hogy alapvetően a csata- és egyéb akciójeleneteket csak kiegészítésnek, egyfajta fűszernek tartom, ami elcseszi a történetet, ha túl sokat használjuk, de ízléses mértékben feldob egy epikus sztorit). Kellőképpen magával ragadó volt, szinte hallottam közben a fejemben a Two Steps from Hell dallamait. Emellett a vége is kellően feszült volt. Talán csak azt tartottam furcsának, hogy Haves ennyire ad egy számára vad idegen nő véleményére (vagyis annak ellenkezőjére) csak azért, mert gárdista volt. Bár lehet, hogy csak én becsültem alá ennek jelentőségét ebben a világban.

Szerző válasza: Köszi szépen! :) Én szeretem, ha sok akció van egy műben, ebben sincs kevés. De úgy érezem, kellő teret fordítottam a karakterek bemutatására, a szálak elmélyítésére. "Talán csak azt tartottam furcsának, hogy Haves ennyire ad egy számára vad idegen nő véleményére (vagyis annak ellenkezőjére) csak azért, mert gárdista volt" A Koalíció szeret úgy kegyetlenkedni, hogy közben mindenki hősöknek tartja őket. Ez később több ízben is megmutatkozik majd. A Gárda sosem riadt vissza a legkeményebb eszközöktől, Sylvana sem véletlenül ment el onnan. Haves számára - mivel tábornokként temérdek szaftos infóra tehette rá a kezét - egyértelmű volt, hogy sem a Protektorátus, sem a Koalíció nem érdekelt a népével kapcsolatban, csak az foglalkoztatta őket, hogy a Sethen ne kerüljön a másik félhez. Így felfogva a helyzetet, logikus, hogy az ex-gárdista nem véletlenül csöppent oda, feltehetően az a célja, hogy a csata kimenetelét a Koalíció érdekeinek megfelelően intézze. Ha a Sethen meg tudja védeni magát, akkor nincs szükség a Koalíció beavatkozására, de ha porig rombolják a várost, akkor a Föld megkapja a háborúját - ekkorra már nyilvánvalóvá vált, hogy a két fél egymásnak esik majd. A kérdés csak az volt, hogy mikor. Remélem, ezzel segítettem, és nem zavartalak össze még jobban :) Jó szórakozást a következő fejezethez is!

Summary: A sztori Pécsett játszódik, és két egyetemistáról szól: Gerdáról és Olivérről. Olivér egy zárkózott, különc fiú, aki senkihez sem szól, és láthatóan mindenkit megvet maga körül. Gerdának különös érzései vannak a fiúval kapcsolatban, amit nem tud mire vélni. Kiderül, hogy a fiú is ugyanazt érzi, de egyikőjük sem tudja az okát. Vajon milyen titokzatos kapocs lehet kettejük között?
Ha elolvastad, kérlek, írj véleményt :) Új címet adtam neki, Esmi, köszönöm az ötletet :)
Categories: Romantikus
Characters: Nem
Műfaj: Dráma, Rejtélyes, Romantikus
Figyelmeztetések: nincs
Series: Nem
Chapters: 5 Tartalom
Completed: Nem Word count: 21902 Read Count: 1980
[Feljelentés] Published: 14/06/07 Updated: 14/09/15
Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/09/16 Title: Fejezet 3: 3. fejezet

Hát én is ezt kérdezem: ez meg mi volt? :D Végre van már elég szereplő ahhoz, hogy el lehet kezdeni kombinálni velük. Végre elkezdenek a karakterek több dimenziósak lenni, és több oldalukról megmutatkozni. A túrázós jelenetet enyhén giccsesnek éreztem, de én eleve nem vagyok egy érzelgős típus. Viszont a célját elérte, azt hiszem. Ezt a látomást még nem tudom hova tenni. Lehet, hogy ebből valami természetfeletti lesz? Hm, azt azért megnézném! :D

Szerző válasza: Örülök, hogy elérte a célját a túrázós jelenet, én is éreztem, hogy kissé idilli, de ez...úgy jött :D Utolsó kérdésedre pedig nem felelek :D

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/09/16 Title: Fejezet 1: 1. fejezet

Szia!
Mindenekelőtt megjegyezném, hogy tőlem a natúr romantikus történetek (mármint amiknek ez áll a középpontjában, és nem mellékes elemként van jelen) olyan távol állnak, mint a majomkenyér a pékségtől, de mégis belevágtam. Hogy miért? Mert van egy nagyon jó ütőkártyája, mégpedig az, hogy ismerős környezetben játszódik. Én is pécsi egyetemista vagyok (ráadásul nekem is volt szociolingvisztika órám :D), és jó érzés egy sztoriban "viszontlátni" az ismerős helyeket, valamint könnyebb együtt érezni egy olyan főszereplővel, akinek hasonló problémái vannak (lakótárs-keresés, beilleszkedés, vizsgák stb.). Ezt a részét nagyon jól eltaláltad. Egyetlen komolyabb negatívumnak azt találtam, hogy bár egy másodéves egyetemista a főhős, a szerelemhez és az ismerkedéshez mégis úgy áll hozzá, mint egy gimnazista tinilány. Az a kezdőjelenet Olivérrel nem igazán illik egyetemistákhoz. Ezen én ülnék egy kicsit. Vagy ha így is marad, javasolnám, hogy az Olivérrel való párbeszédet és a reggeli jelenetet cseréld fel, mert az sokkal jobban megalapozza a hangulatot, és Gerda helyébe is jobban bele tudjuk élni magunkat, ha kicsit körvonalazódik bennünk. Egyébként én nagyon bírom eddig a sztorit helyenkénti kliséssége ellenére is, leginkább a jól eltalált hangulata miatt. Később is vissza fogok szerintem térni ide.
u.i.: személyes dolog, de a Within Temptationért nálam kapott Gerda némi bónuszpontot :D

Szerző válasza: Szia! Bocsánat a késői válaszért, de rengeteg minden jött közbe. Ó, még egy pécsi egyetemista, nahát ^^ Igen, azt aláírom, hogy Gerda és Olivér meglehetősen gyerekesen áll a szerelemhez, de igazéból ők ilyenek, mindketten nagyon tapasztalatlanok még. Egyébként ez nem natúr romantikus történet, sőt, annyit elárulok: Olivért és Gerdát nem a szerelem köti össze, hanem valami egészen más...

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/09/16 Title: Fejezet 2: 2. fejezet: Egy régi-új barát

No, második fejezet. Még az elsőhöz is írni akartam, de most hatványozottan igaz: két dologban nem értek egyet a kritikusaiddal. Egyfelől szerintem Zsófi nem felületes karakter, hanem nagyon is élő, és jól megragadtad az ilyen típusú emberek vonásait, de ugyanakkor nem szimpla "érzéketlen picsának" állítottad be, hanem azért neki is voltak érvei. Másfelől meg az előző fejezetnél kritizálták, hogy sok az unalmas részlet. Szerintem viszont remekül kezeled az ilyen hangulatfestő apróságokat. Ha túl sok lenne belőlük, én is unnám, de így viszont segítenek felépíteni a hangulatot és a világot.
Viszont ami Olivért illeti (néha amúgy Olivernek nevezted, ezt javaslom, hogy javítsd ki keresés-cserével), ő a titokzatos helyett már sokkal inkább tirpákba megy át. Nem értem, hogy Gerda egyáltalán miért hagyja, hogy találkozzanak, mikor egy normális csaj az ilyet reflexből küldené el a halál kékeres... oda. Más történetnél nem zavarna az ilyesmi, de ebben a hiperrealista környezetben furcsa mind Gerda, mind Olivér viselkedése. Persze én pasi vagyok, nem érzem át, meg értem, hogy sok lány szereti a titokzatosságot, de ez a srác a sztori kezdete óta más sem csinál, mint bunkózik vele. Viszont van egy olyan érzésem, hogy ebben lesz valami csavar, úgyhogy kíváncsi vagyok a továbbiakra.

Szerző válasza: Örülök, hogy te nem találod Zsófit felületesnek :) Bár Zsófi jelleme tényleg az. És annak is külön örülök hogy nem találtad unalmasnak :) Azért írtam bele ennyi kis apróságot, hogy az olvasó el tudja képzelni maga elé a dolgokat. Olivér meg... Nos, őt ilyennek terveztem, direkt tirpák, szóval nem bánom, hogy ezt írtad róla :D Szerintem írtam is, hogy Gerda is elküldené más esetben azt a srácot a fenébe, aki így viselkedik vele, de valami miatt Olivért nem, és ezt nem is érti. De majd kiderül, miért :)

Egyél csak! by Xwoman Rated: 16 [Kritika - 7]
Summary: Hanga kivívja egy osztálytársa haragját, aki bosszút esküszik. Vajon sikerül időben megmenekülnie?
Categories: Horror
Characters: Nem
Műfaj: Egyperces, Horror
Figyelmeztetések: Kínzás, Szereplő halála
Series: 1 perc
Chapters: 1 Tartalom
Completed: Igen Word count: 1553 Read Count: 371
[Feljelentés] Published: 14/09/22 Updated: 14/09/22
Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/09/23 Title: Fejezet 1: Egyél csak!

Személy szerint úgy tapasztaltam, hogy a fizikai agresszió az iskolában inkább a fiúk sajátja, a lányoknál inkább a kiközösítősdi és a lelki terrorizálás működik.
Ezt leszámítva... hát, érdekes. :D Az én fogalomtáramban a horrortörténetnek inkább félelmetesnek és borzongatónak kell lennie, mint brutálisnak (anglikánus szóval élve gore-nak), de ettől eltekintve végül is ütős.

Szerző válasza: Szia! Igen, tényleg a fiúk szoktak ált agresszívebbek lenni, de azért a lányoknál is előfordul ilyen (sajnos, nekem is tapasztalat). A thriller az, ami lélektani alapokra épül, horrorba viszont belefér a trancsírozás (bár ez a sztori tényleg inkább gore, bár ez a figyelmeztetés nem szerepel a listán). Örülök, hogy azért ütősnek találod és köszönöm, hogy írtál!

Nagy utazás by engin Rated: 16 [Kritika - 18]
Summary: Régi kiemelt történetek

2013. március 14.

A Záhony felé induló sebesvonat mintegy két és fél órás késéssel, már sötétedés után vág neki a többi mint 300 km-es útnak. A vonaton nincsenek sokan, így lehet, hogy a második kocsi egyik fülkéjében csak két utas ül.

A huszonnégy éves, épp a doktori iskolát végző Gergő, és a tizenkilenc éves, kezdő egyetemista Anna. Mindketten nagy tervekkel indulnak neki az útnak.

Azonban amikor a vonat két állomás között, a nyílt pályán nagyot rántva megáll, mindkettejük terve füstbe megy…

Köszönöm szépen a kiemelést, nagyon sokat jelent, hogy ilyen jónak tartjátok a történetet!
Categories: Általános
Characters: Nem
Műfaj: Általános, Dráma
Figyelmeztetések: Durva beszéd
Series: Nem
Chapters: 10 Tartalom
Completed: Igen Word count: 33797 Read Count: 3943
[Feljelentés] Published: 14/10/28 Updated: 14/12/28
Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/11/13 Title: Fejezet 3: 3.

Eddig nem írtam kritikát, mert mások már mindig leírták a véleményemet, de most viszont kikívánkozik. Nos, sokáig ódzkodtam ettől a fajta történettől, ami gyakorlatilag annyiról szól, hogy emberek beszélgetnek, de egyre többször tapasztalom, hogy pont az ilyenekből lehet a legemberibb sztorikat kihozni. A Nagy utazás is remek példa erre. Nem korszakalkotó, de szerintem a maga módján leköti az embert. Eddig is jót lehetett mulatni a két szereplő szóváltásain, de most ez a klausztrofóbiás történet kimondottan nagyot lökött a cselekményen, és nagyon beindult a karakterdráma (kicsit derült égből villámcsapás volt). A két szereplő közül egészen eddig Gergőt éreztem hitelesebbnek, viszont a harmadik fejezetben ez megfordult, mert most Anna nagyon emlékeztet az egyik közeli ismerősömre. Gergőt is bírom, bár nála kicsit kevésbé érzem hitelesnek a megértő jófiú és a mogorva srác közti kontrasztot (mármint nem amiatt, hogy mindkettő megvan benne, csak élesek a váltások).
Én személy szerint csak biztatni tudlak a folytatásra, ha lesz elég szabadidőd. Eleinte azt hittem, ez egy tipikus "utáljuk egymást, de végül valamilyen csoda folytán mégis összejövünk" sztori lesz, de valamiért egyre inkább úgy érzem, hogy valami csavarosabbra lehet számítani.

Szerző válasza: Szia! Örülök, hogy most írtál, és köszönöm szépen. Én sem írtam még ilyet, de az életem egy olyan pontra érkezett, hogy eljött ennek is az ideje. Egyébként érdekes ilyet írni, mert igazából úgy történik minden, hogy közben nem történik semmi. Nagy kihívás, hogy a történet mégis olyan legyen, amit érdemes olvasni. Megerősítettél benne, hogy jó úton haladok. Nem akarok a szereplőkkel kapcsolatban lelőni dolgokat, mert még sok minden ki fog derülni. Így erre a kettősségre, amit írtál Gergővel kapcsolatban, nem írnék semmit. Sok olyan részlet van, amit még homály fed. Talán a végére érthetővé válik ez a kettőssége is. (Legalább is ebben bízom.) Mindenképpen folytatom. A terveim szerint tíz fejezetes lesz, és így hetente egyszer frissítem majd. Remélem nem jön közbe semmi. :)

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/12/28 Title: Fejezet 10: 10.

Hmm, nehéz most bármit írni. Bár csak tíz fejezet volt, úgy érzem, most egy komplett korszak zárult le. Ez egyébként az első hosszabb (már-már regény terjedelmű) történet Imagine-en, amit teljes egészében végigolvastam (mert a többi vagy nem érdekelt, vagy túl hosszú volt, vagy befejezetlen maradt). Na de vágjunk is bele.
A végével tulajdonképpen meg vagyok elégedve. Igazad volt, tényleg sikerült meglepned, és hála az égnek a klisés összeborulás is elmaradt. Ennek mind roppant mód örültem, le a kalappal. Egyetlen negatívum talán, hogy miután kiderül az a bizonyos fordulat, és Gergő kapcsolatára terelődik a szó, akkor nagyon lecsökken a lendület. Igazából nem sok újat tudunk meg, amit meg megtudunk, az néhol súlytalan (a megcsalós sztorit jobban is fel lehetett volna építeni, így kicsit zsebből előrántottnak tűnik, bár hitelesnek hiteles).
Összességében azt tudom mondani, hogy nagyon jól kihasználtad tíz fejezeten keresztül a két szereplő, egy helyszín limitet, és a két jól megalkotott karakter meg az életszerű dialógusok remekül elvitte a hátán a sztorit (ez a két dolog, úgy látom, a legnagyobb erősséged), no meg az ismerős környezetért is jár a pirospont (azt például csak utólag vettem észre, hogy tavaly márciusban játszódik, amikor tényleg jégkorszak volt az országban). Csak ritkán lassul be a cselekmény, de szerintem simán a "hibahatáron" belül van, plusz az amúgy életszerű párbeszédek néha egy-egy pillanatra átmennek mesterkéltbe, de ezt is ki fogod nőni.
A folytatás ötletének nagyon örülök, mert van benne potenciál. Én mondjuk azt javasoltam volna, hogy ha már ennyire belejöttél a párbeszédekbe, hogy következő lépcsőként legközelebb valami olyat írj, amiben inkább a leírások és/vagy a cselekmény kerül előtérbe. Szerintem legalábbis érdemes lenne ezzel foglalkoznod. De hát mindenkinek megvan a maga sajátos fejlődési útja.

Szerző válasza: Nagyon örülök akkor, hogy én voltam az első. :D
Az első perctől világos volt számomra, hogy nem az lesz a vége, hogy mindenki boldogan él, amíg meg nem hal, de nem akartam előre lelőni a poént.
Igazából annyiban kicsit zsebből rántott volt a dolog, hogy amikor írtad, hogy kíváncsi vagy min vesztek össze, akkor találtam ki tulajdonképpen. Talán ez volt az egyetlenegy dolog, amit menet közben találtam ki, minden más fordulatot már előre megvolt, még a megírás előtt, hogy a dolgok logikusan következzenek egymásból, de azt gondolom kellett ez ide, még ha nem is lett maradéktalanul jól beleépítve a storyba.
Mivel olyan szituációt próbáltam meg leírni, ami akár meg is történhetett volna, próbáltam a leginkább valóságra halyazü környezetet előállítani. Így jött az a bizonyos március 13. (Egyébként még a MÁV szerelvényfordulói között is utánanéztem, hogy melyik vonatokban megy fülkés kocsi, hogy olyat írjak, amiben tényleg van.) Na, de ezek off háttérinfók. :D
Van olyanom is, amibe a cselekmény és a leírások kerülnek előtérbe. :) Ha úgy vesszük (és ezt nevezhetjük könyvnek) ez volt a negyedik könyvem. Csak itt még nem publikáltam eddig. Ez számomra egy kirándulás volt, ami - nagy örömömre - jól sült el. :)
Köszönöm szépen, hogy követted a töténetet, és mindig írtál nekem véleményt. :) Remélem, hogy találkozunk a folytatásnál is!

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/12/02 Title: Fejezet 6: 6.

Fuhú, hát megkaptuk a magunkét, az biztos. Azt a részét már a korábbi fejezetekből lehetett sejteni, hogy Gergő kapcsolatával van valami gebasz, de ez szebben lett kifejtve, mint vártam. Az ő eddigi története is elég életszerű jelenség, sokszor találkoztam vele (bár örültem volna egy-két elhintett konkrét példának, hogy miken szoktak Lillával összekapni, mert biztosra veszem, hogy kapásból tudnál honnan ihletet meríteni :D). Akkora lendületet vett most a történet íve, hogy most először éreztem úgy, hogy rövid volt a fejezet. De nem baj, én türelmes vagyok :D

Szerző válasza: Szia! Örülök, hogy tetszett, és életszerűnek gondolod. Hát, hogy teljesen őszinte legyek még sosem volt kapcsolatom, valamiért ezt dobta a gép, úgyhogy minden teljesen saját kútfőből jön, személyes tapasztalat nincs, de azért persze lennének ötleteim. (Bár ezt így konkrétan nem terveztem, de most, hogy mondtad, lehet a következő fejezetbe valahová beleírok részleteket ezekből a nagy veszekedésekből.) Egyébként a következő rész még mindig marad főként Gergőnél. Érdemes is türelmesnek lenni. Még tartogatok hátra nagy fordulatok. Egyébként már 9 és fél fejezet kész van, úgyhogy szinte 99%, hogy 10 fejezetes lesz. Köszi, hogy írtál.

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/12/20 Title: Fejezet 8: 8.

"A lavina már itt van, és én nem készültem fel!" Japed, a kecske

Hát igen, ez a fejezet tényleg eléggé elüt a többitől. Sokkal rövidebbnek érződik, de mégis üt a maga módján. Most már tényleg kezd fokozódni a két szereplő közt a kapcsolat, ahogy egyik pillanatban veszekszenek, másik pillanatban egymásnak dőlnek. Jól kezeled az érzelmi kilengéseket. Emellett tetszik, hogy ahogyan a történet halad előre, azt a körülményekkel is jelzed: először csak megáll a vonat, aztán hideg, most meg a fény is elmegy. Ez valahogy segít fokozni a sztori hangulatát.
Nem akarok előre inni arra a bizonyos medvére, de ha majd ez az egész véget ér, már majdnem biztosra tudom, mit fogok javasolni neked. De addig még van hátra pár fejezet :D

Szerző válasza: Szépen, lassan, fokozatosan haladunk a megmásíthatatlan végkifejlet felé. :D Egyébként olyan sok már nincs hátra. Kicsit csúszik a most esedékes rész, de ez lesz az utolsó előtti. Kíváncsi vagyok, mit fogsz javasolni. :) Azért még tartogatok egy nagy csavart. Holnap igyekszem felrakni a folytatást. Köszönöm a dicsérő szavakat! :) Azért megmondom öszintén most már nem szívesen lennék a helyükben, a puszta közepén álló vonaton.

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/12/22 Title: Fejezet 9: 9.

Nos, bizonyos szempontból kétféle olvasó van. Az egyik szeret meglepődni, és folyton az újat keresi a különböző művészetekben. Ennél fogva imádja a váratlan és meghökkentő fordulatokat a történetekben. Van viszont egy másik típus, aki pont, hogy szereti, ha minden a megszokott rend szerint megy, ha előre tudja, mit várhat egy sztoritól, és azt is kapja. Az ilyeneket sokszor még ki is akasztják az esetleges történetbeli csavarok. No, én viszont az előbbi típus vagyok, aki szeret megdöbbenni bizonyos Agatha Christie krimik végkifejletén, és akinek a Trónok harcában is a Vörös Menyegző a kedvenc jelenete.
Ennélfogva én egy kicsit félni kezdtem a végkifejlettől. Erről a sztoriról először azt hittem, mikor megláttam ezt a két, egymásnak ellenszenves embert, hogy "na, tuti arról fog szólni, hogyan jönnek össze". Aztán ahogy haladt előre a sztori rájöttem, hogy ez sokkal eredetibb ennél. Ráadásul te is meggyőztél a válaszaidban, hogy elég rafkós kimenetelt tervezel. Viszont most szomorúan látom, hogy a Nagy utazás mégiscsak afelé tendál, hogy ez a két főszereplő össze fog jönni. Ez csak személyes vélemény, de szerintem ez önmagában nem lenne egy túl eredeti befejezés egy amúgy ennyire jól felépített történetnek, maximum akkor, ha nagyon ügyesen van tálalva. Én nagyon remélem, hogy nem ide fogunk kilyukadni, de bízom a kreativitásodban. Másfelől nem véletlenül mondtam most az elején, hogy kétféle olvasó van. Ezzel arra akartam kilyukadni, hogy lehet, hogy nekem nem tetszene ez a befejezés, viszont lehet, hogy sok más olvasója pont, hogy ezt a pillanatot várja. Hiába, nem lehet mindenkinek megfelelni. Én azt mondom, hogy írd a sztorit úgy, ahogy benned már megfogalmazódott. Én mindenképp veled maradok a fináléra. :D
u.i.: Boldog ünnepeket!

Szerző válasza: Szia! Fuhh most nehéz helyzetbe hoztál, mert mindig koldulok a kritika után, és ugye ha kapok egy részletes, hosszút, arra illik hasonlóképpen válaszolni, most mégis csak kurtán írok vissza, mert annyira a végén vagyunk már, hogy csúnya dolog lenne lelőni a poént most már. Bízz bennem a végét illetően! :) Abban egyetértek, hogy mindenkinek nem lehet jót tenni. Biztos vagyok benne, hogy megosztó lesz a vége, lesz akinek be fog jönni, és lesz akinek nem. Igazából már 99%-ban meg van írva a vége. Ha a bétám ráér, és a karácsony úgy alakul, lehet, hogy kicsit hamarabb is felkerül. Köszönöm, hogy írtál, és még egyszer kellemes ünnepeket!

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/12/07 Title: Fejezet 7: 7.

" dobta vissza a telefont a pohártartó Gergő, és csak a szerencsén, meg Anna gyors reflexein, múlott, hogy nem esett le, és tört ripityára a mobil." Ezt a mondatot fusd át még egyszer :D
Amúgy a fejezetről... nos, igazából egyszerű átkötő fejezet, de annak teljesen jó. Ha ez egy dráma lenne, azt mondanám, kicsit olyan vihar előtti csend életérzése van.
Gergő korábbi viszonyainak taglalása szűkszavú, de legalább olyan sokatmondó, mint Anna monológjai korábban. Két elég kontrasztos figurát alkottál, és mégis van köztük valami kapocs, ezért jár a piros pont.
Asszem egyelőre ennyi. Kíváncsi leszek a következő fejezetre is.

Szerző válasza: Szia! Tudom, hogy maradt benne egy-két nyakatekert mondat, az adminok is írták. Most már lassan hazaérek, és akkor átjavítom. :) Neked tartozom egy vallomással. Tudom, hogy azt ígértem, hogy leírom min vesztek össze Lillával, de nem akartam beleszuszakolni ebbe a fejezetbe. De ki fog derülni. Igaz arra még egy kicsit várni kell, de nem felejtkeztem el róla. Nem véletlenül van vihar előtti csend érzésed, de többet nem árulok el. A karakterekkel kapcsolatban szokták volt mondani, hogy ellentétek vonzzák egymást. :) Bár azért ez sem lesz ilyen egyszerű. Egy hét múlva érkezik a folytatás. Lehet kicsit megkésve, mert kegyetlen hetem lesz, de mindenképpen jön. Köszönöm, hogy ezúttal is írtál.

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/11/24 Title: Fejezet 5: 5.

Mi az, hogy erre még nem érkezett kritika? Ez eddig a legrafkósabb fejezet. Na mindegy, akkor megint én töröm meg a jeget.
Újabb infómorzsák Anna múltjáról. Ennek igazából unalmasnak kéne lennie, hiszen róla már jóval többet tudunk, mint Gergőről, de valamiért mégsem az. Remek új történeti elem volt a nyugodni nem hagyó volt szerelem kísértésének ábrázolása, hiszen szinte mindenkinek van ilyenje, így remekül bele lehet élni magad Anna helyébe (a Gergő névért extra piros pont jár). Ha negatívumot kéne mondanom, az az, hogy Annára kicsit túl hirtelen és felvezetetlenül tört rá monológ közben a sírás, így kevésbé volt életszerű. Azt sem igazán értem, miért vette fel Lillának a telefont, bár kétségtelenül örülök az ő feltűnésének, meg nagy lendületet adhat a sztorinak.
Remélem, betartod az ígéretedet, mert tényleg szeretnék közel kerülni Gergőhöz :D

Szerző válasza: Szia! Na, hát ezt kérdezem én is! :) Pedig tényleg tök jó érzés, amikor jön pozitív/negatív vélemény. Ebben egyetértek veled, hogy tényleg "üldöz" mindenkit egy volt szerelme kísértete. Ezzel én is így vagyok, úgyhogy ezt a dolgot abszolút hitelesen tudom megírni, örülök, hogy így is jött le a dolog. Közben látom a Gergőbe beletaláltam ezerrel. :D A sírásos kritikára most nem tudok mit mondani, nem emlékszem pontosan, hogy hol, mit írtam, és most nem tudom az egészet visszaolvasni, de megnézem majd. Hm... Azt nem lövöm le, hogy miért vette fel a telefont, mert ezt Gergő is megkérdezi a következő rész elején Annától. Ezt a választ nem akarom elvenni előle. A következő rész Gergőről fog szólni, ígérem. Nem véletlenül jelent meg Lilla karaktere. :D (Egyébként még Annáról sem tudunk mindent, sőt egy nagyon fontos kérdés még tisztázatlan vele kapcsolatban.) Köszönöm, hogy írtál, eddig ehhez a részhez vártam legjobban véleményt, mert nem tudtam, hogy csapódik majd le ez az Anna-Gergő kapcsolat... De akkor ezek szerint jól sült el a dolog.

Summary: Ez a történet egy másik világba, egy alternatív 19. századba kalauzolja el az olvasót. Gőzgépek, léghajók, és nagy kalandok világa ez, melyet ősi legendák szőnek át, egy olyan hely, ahol bármi megtörténhet.
Öt merőben különböző sors fonódik itt egybe, és tart a homályos végkifejlet felé, mely nem más, mint egy titokzatos maszk megtalálása, amely teljesíti az ember szívének leghőbb vágyát.
Vajon igaz-e a mese? Mi az ember leghőbb vágya, és meddig hajlandó elmenni érte? Mit tenne meg annak érdekében, hogy megszerezze? Megéri-e egyáltalán…? A történet tartalmaz: (részeg) léghajókalózokat, két különleges képességgel megáldott lánykát, akik látják a tárgyak emlékeit, egy különc, kattant nyomozót, aki mindig ott van mindenhol, és mellesleg immunis az arzénra; no meg egy nemes úrfit, akinek elege van a nemességből, és kalandokra vágyik. Ezenkívül tartalmaz nyomokban léghajócirkuszt, egy különös szigetet, amit az emberek csak "Az elveszett tárgyak szigeteként" emlegetnek, megoldásra váró rejtélyeket, és csipetnyi romantikát is.
Rettentően örülnék a véleményeteknek, mert ez a "főművem" , és rengeteget dolgoztam rajta '^^
Blogom ahol nyaggathattok a folytatásért, meg hasonlók, + ide teszek föl előzetest az új fejezetből.
Categories: Romantikus, Akció/Kaland
Characters: Nem
Műfaj: Akció/Kaland, Dráma, Fantasy, Regény, Romantikus
Figyelmeztetések: Nem
Series: Nem
Chapters: 2 Tartalom
Completed: Nem Word count: 6837 Read Count: 589
[Feljelentés] Published: 14/11/26 Updated: 14/12/02
Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/11/29 Title: Fejezet 1: Prológus

Jó kezdés, kellőképpen lendületes, ez bejön. A két gyerek összebarátkozása az én ízlésemhez képest kissé túl van írva, de végül is nem vészes. Érdekes fordulat a kezdetben para tárgyát képező körözött gyilkost szerencsétlen menekültként látni. Ez még akár rendkívül fordulatos is lehet.
Arra majd figyelj, hogy egyszer már akkor Lüdvicnek hívtad a fiút, amikor még nem mutatkozott be, csak a szeme színét ismertük.
A versbetétért alapból jár a piros pont, mert az mindig feldobja a fantasztikusabb történeteket, viszont a helyedben én kicsit átdolgoznám, mert néha zavaró a furcsa ritmusa meg a váltakozó rímképlete.
Összességében témában és stílusban eltaláltad az ízlésemet, és a leírás alapján elég epikusnak is tűnik, úgyhogy alig várom, hogy egyéb történetszálakhoz is elkalandozzunk.

Ja, és a végére egy kérdés: nem voltál véletlenül tagja kemény egy napig a pécsi FÍAK-nak?

Szerző válasza: Szia! Köszönöm szépen a véleményed :) Uppsz, lehet, kicsit túlírtam, erre ügyelek legközelebb. Ez már a jópáradik változat :D Csak összejön egyszer... Ó, észre sem vettem, hogy így szólítottam Lüdvicet akkor, amikor még nem ismertük meg, köszi, hogy szólsz! Ez még a nyers, bétázatlan változat. (látszik is.) A versekhez sajnos abszolút nem értek, és tudom, hogy szabálytalan, de sajnos ezt tudtam kihozni, ez a max, ami tőlem telik :( Arra is gondoltam, megíratom valakivel, aki ért hozzá, mert én ebben béna vagyok sajna :( De ez a vers viszont kellett. Mi az a FÍAK? :D

Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 14/11/29 Title: Fejezet 1: Prológus

A FÍAK az egy írói kör volt Pécen, és volt ott egy csaj, aki egyszer felolvasott egy hasonlóan viktoriánus korban játszódó részletet, és mondta, hogy vannak benne léghajókalózok, azért gondoltam. De ezek szerint nem te voltál.
A verset pedig utólagos engedelmeddel most átdolgoztam kicsit (mert én viszont költő is volnék, legalábbis annak képzelem magam :D ). Ha megadsz nekem egy e-mail címet, akkor el tudom küldeni az én verziómat, hátha elnyeri a tetszésedet vagy ötletet tudsz meríteni belőle. Az enyém amúgy szemoldokfozelek@gmail.com, ha nem szeretnéd a sajátodat így nyilvánosan kiírni.

Szerző válasza: Írtam neked, nagyon nagyon köszönöm! :) :)

Újpest hősei by Khim Rated: 12 [Kritika - 9]
Summary: Régi kiemelt történetekSok szeretettel Hilnek TAI alkalmából! :)

Tarack csak egy randit szeretett volna a kiflis lánnyal. Nem ő akarta, hogy a főnök épp akkor zargassa, hogy egy iPhone boldogtalan tulajdonosa legyen, azt pedig végképp nem, hogy Budapest vagy legalábbis Újpest sorsa egyedül tőle függjön.

1, Szeretnék egy olyan történetet olvasni, aminek főhőse rendelkezik a következőkkel: egy darab skót lógófülű macska, egy félig megcsócsált kifli és egy rakat vágott dohány. Szeretném ha a cselekmény ezek körül forogna valamiképpen, és ha kicsit gengszteres beütése lenne.
2, Szeretnék egy történetet olvasni a Hajléktalan Bélyeggyűjtők Klubjáról. Hogy kik ők és mivel foglalkoznak azt a kedves íróra bízom Örülnék, ha a történet (ironikusan) humoros lenne, de nem szeretném, hogy erőltetetten vicces legyen.
3, A hármasmetró végnapjairól szeretnék olvasni. Legyen annyira epikus és drámai, amennyire csak lehet. Nem baj, ha a történetben fény derül esetleg valami nagyobb összeesküvésre is a metróval kapcsolatban.
Categories: Játékok > Tavaszi Ajándékozós Izé
Characters: Nem
Műfaj: Akció/Kaland, Humor, Novella
Figyelmeztetések: Durva beszéd, Gyilkosság
Series: Nem
Chapters: 4 Tartalom
Completed: Igen Word count: 12102 Read Count: 1143
[Feljelentés] Published: 15/04/04 Updated: 15/04/05
Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 15/04/14 Title: Fejezet 1: Randi a kiflis lánnyal

Szerintem zseniális volt! Így kell egy amúgy lakat egyszerű történetet megtölteni kiszámíthatatlansággal, őrülettel és ismerős környezettel. Imádtam a lazaságát és az egészen leheletnyi morbiditását. Bár a végére én is ütősebb fordulatokat vártam, de összességében abszolút elvitte a hátán a humora.
Ja, és a vak verőember a személyes kedvencem :D

Szerző válasza: Köszönöm a kritikát, igen, a történet maga valóban nem sok eredetiséget hordozott magában, és örülök, hogy mégis sikerült kiszámíthatatlanná tennem. Az esernyős figura egyébként nekem is személyes kedvencem :D.

Szerző válasza: Köszönöm a kritikát, igen, a történet maga valóban nem sok eredetiséget hordozott magában, és örülök, hogy mégis sikerült kiszámíthatatlanná tennem. Az esernyős figura egyébként nekem is személyes kedvencem :D.

Summary: A játékmackó elhagyatottan áll a szobában. Vajon mi járhat a fejében?

Kritikát írjatok pls!
Categories: Általános
Characters: Nem
Műfaj: Drabble
Figyelmeztetések: Gyilkosság
Series: Nem
Chapters: 1 Tartalom
Completed: Igen Word count: 213 Read Count: 313
[Feljelentés] Published: 15/06/16 Updated: 15/06/17
Reviewer: Forsaken Bejelentkezett
Date: 15/06/17 Title: Fejezet 1: Medve

Az alapötlet személy szerint igencsak tetszik, viszont a kivitelezésen még ülni kellene egy kicsit. Egyfelől elég rövidnek érzem, ami miatt már véget is ér az írás, mire igazán beleélném magam. Én a helyedben többet írnék a maci és a gyerek viszonyáról, a közös élményeikről, meg hogy milyen volt, amikor még együtt játszottak. Így jobban meg lehetne ismerni őket, és ezáltal ütősebb lenne a vége, valamint a maci érzéseit is jobban megértenénk. Mert így például nem igazán éreztem át elsőre, hogy miért érez boldogságot öngyilkosság közben.
Én azt mondom, kiindulási alapnak nagyon jó ez a kis szösszenet, és ha kicsit továbbgondolod és kifejted, egy kimondottan egyedi és tragikus novella lehet belőle.

Szerző válasza: Szia! Köszönöm a tanácsaidat. Ez egy százszavas, aminek az a műfaji megkötése, hogy száz szó körüli a szószám, ebben próbálunk meg mindent leírni. Én fölöslegesnek éreztem volna a további részletezést. Mindazonáltal köszönöm a kritikádat. :)