|
Kritikakommandó
|
|
07-18-2009, 12:35 AM
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 07-18-2009 - 09:46 PM. Szerkesztette: Lucy Knight.)
Üzenet: #1
|
|||
|
|||
|
Kritikakommandó
Kedves Mindenki! (még azok is, akik nem sorolják magukat ebbe a csoportba...)
Már csak a hagyomány kedvéért is így kezdeném a mondókámat. Hagyomány, mert már egyszer volt, hogy így kezdtem el a mondókámat és a végeredmény nem is lett olyan rossz, mindenesetre jobb lett, mint azt én vártam volna. Mivel egy évvel ezelőtt (plusz mínusz pár hónap) olyan jól megfogalmaztam a dolgokat, a lényeget kimásolnám ide: "Szerző: Lucy Knight Dátum: pén. okt. 10, 2008 5:04 pm Kedves Mindenki! (még azok is, akik nem sorolják magukat ebbe a csoportba) Mint az a címből is látszik, a kritikákról lesz itten most szó jó hosszan. Konkrétan arról, hogy nincsenek... Itt van ez a tök zsír oldal, egy csomó de csomó történettel, egy csomó meg csomó emberkével, akik regisztráltak, és amint azt a helyes kis számláló mutatja ott lent az oldal alján, egy csomó de csomó napi látogatóval is. De csak írunk, és nem olvasunk. Mondom ezt én, aki alig olvas valamit helyenként itt az Imaginen. Bezony, jogos a felszólalás. Nem kezdek mentegetőzésbe, ez ugyebár nem rólam szól. Vagy mégis? Rólam szól. És rólad is, aki most a monitort bámulod, minden bizonyára igen szkeptikusan és cinikusan, és minden más kussosan, meg a szomszéd néniről is, meg a Pista bácsiról is, az adminokról is, és mindenkiről, aki él és mozog, és kicsit is érdekli valamilyen olvasás. Szól ez az Imagine-ről, de a Merengőről, és a Lumosról is (tudom, hogy TI mind tudjátok, hogy mik azok, ne is próbáljatok azzal takarózni, hogy nem, mert én mindent tudok!) Bármit olvasunk, az valamilyen hatást vált ki belőlünk. Szomorúak leszünk, boldogok, fetrengve nevetünk, hogy a könnyünk is kicsordul, esetleg azért csordul ki, mert meghatódtunk, netán egyenesen zokogni kezdünk. Valami történik. A kritika ezeknek a történéseknek az átkódolása a világon sok helyen elismert és használt kódrendszerbe, az ábécébe, persze értelmes szavak képében. És ez az, ami nincs. Erre csak azt tudom mondani, hogy az emberek nem olvasnak. De kérdem én, hogy akarunk írók lenni, ha nem olvasunk hozzá? Ahogy mondják... Aki nem olvassa, az ne is írja! Persze most megint felzúg a tömeg: "Hiszen az előbb ismerted be magad is, hogy nem olvasol!" És megint csak jogos a megállapítás, hölgyeim és uraim, de nem helyes. ÉN szoktam olvasni, az más kérdés, hogy mit, az megint egy más tál tészta, hogy az esetek hány százalékában hagyok véleményt. Az utóbbi fél évben az esetek 99%-ában, csak a félreértés elkerülése végett. És most jön a lényeg! Nem az a fontos, hogy hagyok kritikát, visszajelzést, hanem az, hogy milyet hagyok! (A tömeg úzik meg ázik, egyesek előveszik a táskájukból a kiló paradicsomot, de hiába. Én mindenre készültem, és miután működésbe helyeztem jóelőre betervezett védelmi rendszeremet - esernyő - nyugodt lelkiismerettel folytatom) És lehet, hogy a paradicsomok (tojástól kíméljetek, az ragad, és undorító!) jogosan kerülnének elő. Minden író a kritikákért sír, és amikor hagyunk nekik, az sem elég. Hát ez valóban felháborító. Ezek az írók elképesztőek! De tényleg azok? Saját tapasztalatból mondom, nem elég, ha csak annyit írunk egy delikvensnek, hogy folytassa. Nem bizony. De nem is kell hosszú barokkos körmondatokban ajnározni az illetőt. Nem bizony. Épp ellenkezőleg. A kritika szó már tartalmilag magában hordozza a kritikálás jelentését. Arra akarok kilyukadni, hogy azt is közölni kell, ha valami nem tetszik! Ha valaki nem bírja a negatív kritikát, az ne menjen írónak. És ezt nem én találtam ki, hanem egy nálam sokkal okosabb ember! Arról nem is beszélve, hogy sosem fogunk abból tanulni, ha nem mondják meg, mi a jó..." Nos a lényege annak, amit akkor leírtam ennyi lenne. Ésmost következik az igazi lényeg: Itt viszont most egy versenyről lenne szó, melynek lényege a következő lenne: A jelentkező versenyzőknek adott (szervező(k) által kiválasztott) történetek véleményezése lenne. A lényeg itt most nem a mennyiségen lenne, hanem a minőségen. Azon, hogy ki mennyire látja egy történetben a hibákat. Nem feltétlenül helyesírási vagy központozási hibákra gondolok itt, sőt, elsősorban NEM ilyenekre, hanem a tartalmi hibákra, a kivitelezés milyenségére. Persze azokat is meg lehet jegyezni, ha vannak. Nem is az lenne a lényeg, hogy hosszú, minden egyes szóra kitérő vélemény legyen, hanem egy legalább 3-5 mondatos (több is lehet, ha a történet éppen olyan!) kritikát írnaki egy adott emailcímre, amit később név nélkül a közönség elé tárnánk, és az írók bírálhatják el a véleményeket. A győztes azonban nem az írók szavazatai alapján, hanem (edit: utólag szerkesztve:Lucy) a szervezők megállapításai alapján lenne (nem kiabálunk, nincs bunda, sem kacsa, sem semmi). Akinek tetszik az ötlet, annak a jelenzkezését várnánk ide, a fórumba, továbbá olyan emberkéket is keresünk, akik hozzájárulnának, hogy a történetük részt vegyen a versenyben. Elsősorban olyan emberek jelentkezését várjuk ide, akik nem kaptak sok/esetleg egyáltalán nem kaptak véleményt és novellák és regények nevezését egyaránt várjuk. Az ő jelentkezéseiket egy email címre várnám (azért nem igazán lenne érvényes, hogy előre tudjuk, milyen történetek lesznek, nemdebár?) lucyknight@citromail.hu És ismételten felhasználnám a tavalyi jeligénket: "Én bírom a strapát. És te?" Szóval ezt tessön beírni a "téma" kisnégyzetbe Az egész dolog lényege az objektív véleményezés lenne. Olyan emberkéket keresnék, akik képesek a negatív dolgokat is ismertetni, kultúrált módon, és olyanokat, akik el is viselik a negatív kritikát. Uhh gyerekek, el is fejetettem, mekkora macera volt annakidején megformázni egy ilyen fórumbejegyzést... Szóval, a dolog adott, ismét indul a küzdelem az Év Kritikusa címért... Várunk szeretettel mindenkit, és bár úgyérzem, hogy az előző évi verseny sikeres volt, remélem idén több jelentkezőre számíthatunk ![]() Jah és mégvalani. Azt azért hozzátenném, hogy ez most még csak a jelentkezés. A verseny leghamarabb szeptemberben indulna és annyi hétig fog tartani, ahány jelentkező történetünk lesz. Ez legalább 5 történetet jelnt, mert ha jól emlékszem, tavaly is annyi volt. A tényleges paraméterek csak a jelentkezések után alakulnak majd ki, de ha valakinek kérdése lenne addig is, bátran tegye fel kérdéseit Ne feledjétek, mi bírjuk a strapát... És ti? ![]() Rájöttem, hogy muszáj mégegyszer jöjjek. Kifelejtettem itt dolgokat. Szóval. A verseny menetét elég vázlatosan írtam le, ezért most megpróbálom részletesebben: Tehát az egész így zajlana: 1)A jelentkezett történetekből valamilyen logikai sorrend alapján vasárnap este közzé teszem az elsőt, és a kritikusoknak a következő hét szombat éjjfélig van lehetőségük a kritika megírására. Ezt a kritikát a lucyknight@citromail.hu emailcímre küldhetik el, ezáltal én leszek az egyetlen a versenyben, aki tudni fogja a bizonyos jelzések alatt futó versenyzők valódi kilétét. 2)Varásnap a zsűrié - igen, egy zsűri bírálja majd el a kritikákat (konkrétumot a célszemélyekről még nem tudok mondani), megadott szempontok alapján, amik ezúttal is titkosak, mert változtatunk picit a tavalyi szempontokon - akik elbírálják a történeteket, és valamilyen pontrendszer alapján pontoznak (ez is majd kialakul, de ezzel a versenyzőknek nem lesz sok dolguk - szeptemberig úgyis közöljük hogy mennyi pontot lehet kapni fordulónként és összesen. 3)Vasárnap este kihirdetem szép nagy piros betűkkel a kritikákat ide a fórumra, és a hozzájuk tartozó pontokat is, továbbá a következő heti történetet. Egy kérdésem is lenne a jelentkezni vágyóktól. Mégpedig az, hogy ők bevállalják e, hogy egyrészt nem csak prózai, hanem lírikus műveket is kritizáljanak - ebből lehetne külön kategória, ha sokan jelentkeznétek arra hogy igen, és arra is hogy nem. Ezesetben a versesek vállalják e, hogy csak verset véleményeznek és prózát nem (bonyolult dolog ez, rengeteg a lehetőség és szinte bármi megoldható, de ezesetben kitűzném, hogy kategóriánként legalább 3! versenyző legyen. ha ez nincs meg, a téma tárgytalan...) És még azt kérdezném, hogy vállalják e a versenyzők, hogy regény bekerüljön a versenybe. Tehát összefoglalva a lehetőségek: A) A versenyben szerepel líra, próza, regény is - mindenki véleményez mindent B) A versenyben szerepel líra, próza, regény is - külön kategóriákban. Lenne külön 'Vers' külön 'Novella' külön 'Regény' kategória. C) A versenyben csak próza szerepel, kizárólag egy fejezetes művekkel (ez a tavalyi felállásunk. Azthiszem, egyelőre ennyi köszönöm a figyelmet!
Lucy, alias a pancsoló kislány, avagy jobb vagyok, mint a Baywatch
|
|||
|
07-18-2009, 09:15 PM
Üzenet: #2
|
|||
|
|||
|
RE: Kritikakommandó
Öhm, hát, fura, hogy én vagyok az első, aki kérdez/reagál, de nem baj.
Szóval engem érdekel a dolog, de ugye nem voltam itt tavaly és ezért nem tudok túl sokat, szóval rengeteg kérdésem van.Szépen végigmegyek a Lucy féle szövegen és jelzem, mi nem világos. Előre is gratula, aki ezt végigolvassa. ![]() (07-18-2009 12:35 AM)Lucy Knight Írta: [...] amit később név nélkül a közönség elé tárnánk, és az írók bírálhatják el a véleményeket. A győztes azonban nem az írók szavazatai alapján, hanem a szervezők megállapításai alapján lenne. Na, ezt itt mindjárt nem világos. Ha győztes a szervezők döntése alapján dől el, akkor az írók miért bírálják őket? Jó, az természetes, hogy mint egy kritikára, válaszolnak, de az akkor sem bírálat. Akkor esetleg ezt úgy kell érteni, hogy a szervezők a pontozásnál az írók véleményét is figyelembe veszik valamilyen szinten? (07-18-2009 12:35 AM)Lucy Knight Írta: [...] ezáltal én leszek az egyetlen a versenyben, aki tudni fogja a bizonyos jelzések alatt futó versenyzők valódi kilétét. [...] Vasárnap este kihirdetem szép nagy piros betűkkel a kritikákat ide a fórumra, és a hozzájuk tartozó pontokat is... Oké, akkor ha jól értem, ezek szerint mindenkinek lesz valami kódjelzése. És mindig ugyan az, vagy mindig más? Mert az egyértelmű, hogy a saját pontjaimat akkor így nyomon követhetem. A kérdés csak az, hogy akkor ezek szerint a többiekével is tehetem ezt? Vagyis számolgathatom, hogy jelenleg "Kiscsillagnak" (példa) most 25 pontja van, vagyis 1 ponttal vagyok lemaradva? Annak ellenére, hogy ugye nem tudom, kicsoda Kiscsillag. (07-18-2009 12:35 AM)Lucy Knight Írta: Egy kérdésem is lenne a jelentkezni vágyóktól. Mégpedig az, hogy ők bevállalják e, hogy egyrészt nem csak prózai, hanem lírikus műveket is kritizáljanak. [...] Személy szerint én nem szeretnék verseket kritizálni. Őszintén szólva nagyon szeretem olvasni őket, de azon kívül, hogy jónak éreztem-e vagy sem nem nagyon tudok rájuk mást mondani. Megfoghat a hangulatuk, de ezt nem értékelhetem rendesen, mint írási szempontot. És nem szívesen mondok "ítéletet", vagy mondjuk úgy, elemző kritikát olyan dolgokról, melyekhez én magam sem értek rendesen. A regény meg megint más dolog, mivel szeptember azért már nem nyár és sokaknak kezdődik az iskola, mennek a beíratkozások, készülünk a nyelvvizsgákra, intézzük az egyetemi ügyeket, szóval egy hosszabb művet nem biztos, hogy mindenkinek lenne ideje egy-egy héten elolvasni. Nem tudom, hogy hányan leszünk, vagy tavaly hányan voltak, de most mondok mondjuk 10et. Véleményem szerint mindegy, melyik hétre kerül a novellák közé mondjuk egy regény, elég nagy az esélye, hogy a 10ből legalább egy embernek nem lesz ideje azon a héten azt a művet végigolvasni. Először arra gondoltam, hogy ezt talán ki lehetne küszöbölni annyival, hogy mondjuk regények esetében az első 3 fejezetet kéne olvasni, vagy hasonló dolgot. De rájöttem, hogy ez roszz ötlet, mivel nem lehet egy műről úgy normális véleményt alkotni, hogy csak egy részét ismerjük. Esetleg még azt lehetne megoldani, hogy egy regényt kiválasztani, amit a kezdéskor kihirdetnétek és az utolsó novellás/rövidebb történetes kör után egy héttel kéne arról leadni a kritikát, szóval olyan lenne, mint egy plusz kör és tulajdonképpen a verseny teljes időtartama rendelkezésre állna a mű elolvasásához. De ez csak egy ötlet. ![]() Áh, nem is lettem olyan hosszú, mint vártam.
|
|||
|
07-18-2009, 09:42 PM
Üzenet: #3
|
|||
|
|||
|
Hát nekem muszáj végigolvasni itt mindent, szóval jövök
![]() Először is, marhára örülök, hogy végre írt valaki Hanna a megmondója hogy tegnap tízpercenként sasoltam a fórumot, hogy hányan nézték, vagy, hogy érkezett e már válasz...Szóval. Az első. Az írók bírálata. Ezt írtam tavaly a régi fórumra, hogy utólag már az előzőnél rájöttem, hogy hülyeség. Azt asszem mindjárt ki is húzom belőle mert csak összezavarja a népeket. A lényeg, hogy a győztes a bírók pontozása alapján kerül majd ki! Akik még nemtudom, kik lesznek... Igen, jelzések lesznek, tavaly az ABC betűi voltak, tehát volt A versenyző, B versenyző C versenyző stb, de idén azt találtam ki, hogy a móka kedvéért, meg hogy legyen egy kis változtatás, ezek a jelzések szavak lesznek. ABC rendbe rakom majd őket, és úgy fogjátok megkapni, hogy az első jelentkező kapja az ABC-sorrend szerinti első nevet... Nemtom ez mennyire lett érthető És igen, nyomon követketed nem csak a saját, de mások pontszámának alakulását is, noha nemtudod, kik ők.A verses megjegyzést vettem, tehát akkor te abban nem lennél benne (strigula behúzva )A regény persze kiugró dolog. Én úgy gondoltam, hogy arra több idő lenne, de az sem rossz amit te mondasz. Majd még meggondolom/megbeszélem a többiekkel az ötleteiket. Remélem, mindenre rávilágítottam
Lucy, alias a pancsoló kislány, avagy jobb vagyok, mint a Baywatch
|
|||
|
07-18-2009, 10:10 PM
Üzenet: #4
|
|||
|
|||
|
Igen, azt hiszem egyelőre mindent értek, majd útközben lehet, hogy lesznek még kérdéseim.
![]() Szóval részemről akkor engem lehet biztos jelentkezőként kezelni.
|
|||
|
07-18-2009, 10:57 PM
Üzenet: #5
|
|||
|
|||
|
Én is benne lennék, mármint a kritizálásban. De szintén nem vállalkozok versekre, mert nem is olvasom őket, meg nem is értek hozzájuk
|
|||
|
07-18-2009, 11:05 PM
Üzenet: #6
|
|||
|
|||
|
okké, akkor ezt vehetem két jelentkezésnek?
![]() Úgy egyébként nekem sincs sok dolgom a versekkel, nem értek hozzájuk, csak még tavaly volt szó erről, hogy idén lehetne több kategória és akkor már beletettem ezt is. A regény meg, tavaly volt egy regény jelentkezésünk a történeteknél, és akkor azt vissza kellett utasítani, mert a jelentkezők megvoltak, és már nem akartuk utólag közölni. De idén már egyből akkor úgy tettem fel a kérdést, hogy mi lenne ha...? Lucy, alias a pancsoló kislány, avagy jobb vagyok, mint a Baywatch
|
|||
|
07-21-2009, 07:47 PM
Üzenet: #7
|
|||
|
|||
|
Nya, idetévedtem!
![]() Lehet, hogy e-mailben kellene ezt megírnom Lucy-nek, de most hirtelen ötlettől vezérelve ideírom. ![]() Egyrészt, ha lesz regény kategória a versenyben, akkor én szívesen felajánlom az írásomat! Másrészt, ami lehet, hogy mélyebb érdeklődésre számíthat. Van nekem egy kritika segédletem. (értsd: Kritikusi jegyzék) ![]() Nagyon érdekes dolgok vannak benne, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe egy mű kritizálásakor. Nagyon szívesen megosztom / elküldöm, ha valaki kéri. Ill., nincs itt egy tárhely ahová ilyen segédleteket fel lehet tölteni? Bocsi, ha OFF voltam!
|
|||
|
07-22-2009, 01:21 AM
Üzenet: #8
|
|||
|
|||
|
Nohát. Igen, a történet jelentkezéseket emilben kéretik küldözgetni, ha valakinek ihlete támad rá. A versenyzők jelentkezése jön ide. De azt azért mondanám, hogy nem biztos, hogy bekerül majd a regény, ezt a versenyzők többségének véleménye dönti majd el.
Éss azt a kritikusi jegyzéket szívesen elolvasnám... deeee... Hátszóval lehet ezzel kapcs egy kérésem? Azt egyelőre nem kéne itt az oldalon megmutogatni... A lényeg azért az lenne, hogy ki milyen kritikát tud magától írni, nem pedig egy jegyzék által meghatározott kereteken belül... Ez egyfajta doppingnak számítana...Jó persze gondolom többeknek eszébejutna, hogy fellapozza a gúglit, de ezt már csak mindenkinek a lelkiismeretére lehet bízni, hogy elolvassa, amit talált, vagy sem... Legalábbis én így gondolom. Lucy, alias a pancsoló kislány, avagy jobb vagyok, mint a Baywatch
|
|||
|
07-22-2009, 01:55 AM
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 07-22-2009 - 02:08 AM. Szerkesztette: Zora.)
Üzenet: #9
|
|||
|
|||
|
Levél ment, elég ,,átfogó".
![]() (07-22-2009 01:21 AM)Lucy Knight Írta: A lényeg azért az lenne, hogy ki milyen kritikát tud magától írni, nem pedig egy jegyzék által meghatározott kereteken belül... Ez egyfajta doppingnak számítana... A Megasztárok is jártak énektanárhoz, nem? Én meg azt gondolom, a verseny lényege nem annyira a vetélkedés, mint a tanulás, fejlődés, végül is a cél a több, jobb kritika az oldalon. (Jó, versenyzőként nem biztos, hogy ezt mondanám... )És Brigi, a ,,regényes plusz kör" ötleded szerintem tök jó, és megoldható. Mindenki a belátása szerint vállal be regényt, és ahány kritika érkezik a verseny végére, annyi. De itt is csak befejezett regényeket ajánlanék, egy befejezetlen írásról szerintem komolytalanság kritikát írni. Mármint úgy in genere, az egyes fejezetekhez nyugodtan tessen kommentálni, az is csak az író fejlődését segíti. Persze ez csak az én véleményem. we shall never never never die |
|||
|
07-22-2009, 02:14 AM
(Üzenet szerkesztésének időpontja: 07-22-2009 - 02:18 AM. Szerkesztette: GYK.)
Üzenet: #10
|
|||
|
|||
|
Uhh igen. Jó, hogy jöttél, Zora
Lám így derülnek ki, miket felejtettem ki... ![]() Szóval. Regények esetében kizárólag befejezett (és ha lehet nem a leghosszabb) regények jeletkezzenek! Elnézést így utólag, és előre is köszönöm! És egyetértek abban, hogy a fejlődés is a lényege lenne, jogos amit mondasz, mert azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a verseny után, természetesen közölnénk az ilyen háttérinfókat, meg ismételten elmondanánk a pontozás mikéntjét. És most tényleg írnánk értékelést a kritikaírók kritikáiról Mármint olyan értelemben, hogy a zsűri (tagjai továbbra sem tisztázottak) miként vélekedik a kritikákról...edit by GYK: felesleges html kiszedve : ) Lucy, alias a pancsoló kislány, avagy jobb vagyok, mint a Baywatch
|
|||

Szóval engem érdekel a dolog, de ugye nem voltam itt tavaly és ezért nem tudok túl sokat, szóval rengeteg kérdésem van.
És igen, nyomon követketed nem csak a saját, de mások pontszámának alakulását is, noha nemtudod, kik ők.
Azt egyelőre nem kéne itt az oldalon megmutogatni... A lényeg azért az lenne, hogy ki milyen kritikát tud