Imagine Forum

Full Version: Fortély-konyha
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ötletek, tippek az írással kapcsolatban, valamint mások írási szokásainak kivesézése Smile
"Első" poszt.Smile))

Szóval...
1. Elkezdtem spontán írni...
2. Majdhogynem hosszabb lett, mint amit pár hete elkezdtem folytatni...
3. Kinyomtattam, de nem merem lebétázni, mert siralmasabb állapotban van, mint a másik írás...
4. Nekem az lett az új "mániám", hogy X idő múlva kinyomtatom az irományaim és tollal, filccel..stb. belejavítok, lebétázom.
Amikor írom kevesebbet figyelek a szóismétlésre...stb., ezért szükség van egy újabb átnézésre. Olyankor meg fogom a fejem, hogy jajj.xxD

5. Ti is voltatok már úgy h pl. láttatok egy fekete macskát, és jött egy olyan történet ötletetek h sétál egy kislány a tengerparton piros fodros szoknyában?XD
(A fenti történet csak hasonlat...remélem érthető mire gondolok.xxD)
Azt tökre bírom, amikor valami megihlet, de az új ötletnek hóttra semmi köze a múzsámhoz.xD

6. Van két eléggé hoszsú történetem, de az a gáz... h ugyanaz az alapsztori, csak a körítés més... ettől kicsit frászt kaptam...Ebből következik, hogy az egyiknél pár dolgot átírtam, hogy ne olyan legyen.Smile
Zoey, én azóta is minden nap imáimba foglalom a neved, mióta adtad a tippet a telefonra rádumálással... Heart
ez a megihlet dolog ez rendszeres XD még jó, hogy rajtam kívül általában max két ember tud róla, hogy mi is volt az pontosan, ami az ihletforrás volt (vagy aki XD)

egyébként ez a nyomtatós dolog nálam is be szokott figyelni Big Grin bár inkább akkor, ha másnak bétázok, és mondjuk úgy, hogy ha megyek valahova, de a gépet nem viszem. amikor még volt olyan, akit fordításból kellett bétázni, akkor angol szöveg, magyar szöveg, piros toll, és tök hamar elment a vonatút : DD
a szóismétlés meg... hajjaj Big Grin a réééégi (tényleg régi) írásokban látom, és nem tudom, hogy sikítsak a fájdalomtól, vagy szimplán röhögjem ki magam. komolyan néha eljutok oda (ha kellően pihent állapotban vagyok), hogy megírok saját magamnak egy elutasítót XD még jó, h az ilyen sztorikból már kifogytam (és hogy le is töröltem őket a gépről sikeresen XDDDD)
Kae:Heart

GYK: De jó... akkor nem érzem magam annyira egyedül!^^
Amúgy én nem szoktam kitörölni történeteket... fontos, hogy mindennek nyoma legyen!!!Hátha még valahol fel tudom használni.Smile))

Azt viszont kimondottan utálom, amikor van egy eltolt történetem, de az újraírása meg sehiogyse halad...-.-
hidd el, én se direkt töröltem XD csak véletlen annak a mappának is shift+delete-et nyomtam, és kb hatféle visszaállító progit leszedtem, de egyikkel se találta meg a mappát :/
Nekem egy fgélmappányi fotóm veszett el így sajna.Confused

A műszak félig-meddig bétázva. Megmutatom, mik születtek... én jót vigyorogtam rajtuk... Elővettem kritikus énemet.XXD
A kötőjeles mondatok nincsnek a bétázottban, azokat csak ide írtam nektek.Smile

"Ez a rész ki van szedve a javított verzióban." - Ez egy jó nagy rész.xXD
"A másik verzióban Davis-t elüti az autó." - Ebben a verzióban egy csaj veri péppé.
"Toréról többet!" - Toréáról keveset írtam, pedig nem egy senki.xD
"Linával folytatódik, noha Tore a lényegesebb. Tore eloxidálódott, vagy mi a szösz?" - Hát igen, Lina kicsit sokat szerepelt Toréhoz képest.
"Többet róla!!Eddig csak Davis sanyarú sorsáról rizsáztál!!" - Konkrétan többet írni a címadó műszakról...elvileg rendősrségi műszak...-.-"
"Megj.: Davis egy kétlábon járó szerencsétlenség. Minden baja van, leszámítva a női bajt és a terhességet." - Szegénynek minden összejött.xD
"Kb. 5 perc alatt a félhullából háromnegyed hullává vált attól, hogy autóval utaznak. Ügyes!"
"Kis pszichopata. xD" - Ez egy olyan résznél van, ahol a kórházi ágyhoz van kötözve és a kötelékeit rángatja.
"Mindenki ugyanazt rizsázza a srácról, mindenki megjegyzi h. mi baja. Papagáj-szindróma." - Mindenki felsorolja a sérüléseit...jajj.xXD
"Plátói kérdés, de felesleges, mert tudja a választ."- Evan vs. Davis bajai
" X<- Ide köll még valami." - Mert oda kell még valami!!!XD
"Jó kis orvosi leírás.xD"
"Tányáról többet írni!"
"Meg kicsi ez a rész!"
"H. vonta magára a figyelmet?" - Na, ez jó kérdés!XD
"AQ kiscsaj is félhulla, de azért átszökött...-.-" - Tanya átment Davist meglesni.
"Ezt a "drámai" pillanatot jobban kidolgozni!" - A kiscsaj kiakad, de nem eléggé.
"de b**kó -.-" - Evan beszótt Davisnek.
"Na, itt már tudja h. mi a baja...xD" - Evan itt már kimondja mi Davis baja.XD
"Oké, Davis egy szuperhős, aki mindent túlél." - Mert ő mindent túlél.xXD
"Megj. :Evan sokat szerepel, míg a doki le se sz**ja a félhótt beteget." - Hát igen....xXD
"Mint egy kisgyerek...pff..."- Davis nyavalyog.
"Itt vidám, aztán összevesznek." - Gyors hangulatingadozás... biztos a terhesség miatt...xD
"Két hét kóma, aztán feléled és ugrabugrál... jajj..." - Tanya-ról...xXD
"Tüdő Gyula helyett komolyabb baja van, de arra már az elején is rá kellett jönniük!" - Valahogy végig a tüdő gyula van erőltetve...pedig az orvosok tudják mi baja... el kellett volna mondaniuk.-.-
"Elmondhatja, nem bizonytalanodik el." - Evan sík h., mert elbizonytalanodik h elmondhatja e a srácnak h mi történt...-.-"
"Nem. nem és nem! Evan-nak tudnia kell, hogy komolyabb a baj!" - Evan nem tud róla, hogy komolyabb a baj, pedig ő "gondozza" a srácot...-.-"

Tessék, így bétázom magam!És még a helyesírástól nem is beszéltünk...xxD
Szerintetek mennyi közhelyet bír el egy fejezet? Használtok közhelyeket? Mit gondoltok arról, hogy használjunk-e ilyesmit, vagy mindig próbáljunk meg újat alkotni? Illetve, az új is egy idő után közhelyes lesz?
Én olykor használok közhelyeket. De mindenképpen minimálom őket. Tulajdonképpen vannak olyan helyzetek, amikor a közhely illik tökéletesen egy adott jelenetbe, viszont van olyan, amikor tökéletesnek érzem, de elront mindent. Tehát én egészséges mértékben támogatom a közhelyeket, mivel bizonyos részeken gyorsan át lehet velük lendülni, s az olvasó is kevésbé érzi a vontatottságot.

Az ellen meg, hogy jó lenne, de mégis vacak bele, úgy küszöbölöm ki, hogy ad1: hangosan felolvasom magamnak, ad2: átküldöm GYK-nak bétázni... XD Ő úgy is megtalálja.
Hát, szerintem ez igazán helyzet, illetve alapból történetfüggő. Úgy értem, ha például valaki aaa gombák szaporodásáról ír, valószínűleg nem sok közhelyes dolgot tud mondani róla (leszámítva talán az annyian vannak, mint az oroszokat XD). De ezzel azt akartam mondani, hogy bizonyos témákon belül többet lehet, többet tud felhasználni az ember, míg máshol lényegesen kevesebbet. Emellett az se mindegy, hogy az adott szöveget hova írjuk - mert valljuk be, egy író nem csak ír magának és másoknak, mellette még akár ezer mást is le kell körmölnie, kezdve mondjuk a szakdogától a hivatalos leveleken át egészen a régen látott ismerősökkel folytatott e-mailezésnél. (Jó, mondjuk ez utóbbi kettő régen nem fejezetekre van osztva, de tulajdonképpen akkor is szöveg, aminek van bizonyos hossza, ahogy egy-egy fejezetnek is, így akár erről is lehet itt beszélni.)

Másrészt meg... Ami ma már közhely, az egyszer újdonságnak számított. Szóval igen, egy idő után az új is közhely lesz? Viszont honnan tudnánk, hogy mi az, ami nem közhely? Honnan tudjuk például azt, hogy ha leírunk egy gondolatot, amit előtte soha nem olvastunk sehol, amit világmegváltónak gondolunk... Szóval honnan tudjuk azt, hogy mondjuk tőlünk 70km-re, három nappal ezelőtt egy másik ember nem ugyanazt írta-e le. Ezt már csak abból kiindulva is lehet mondani, hogy olvasás közben igen sokszor találkozni olyannal, ami meglehetősen hasonlít az ötletedre, holott nem is ismered az írót, aki leírta, és nem is meséltél még senkinek az ötletről. Mégis le van írva. Ez le lehet szűkíteni az ilyen dolgokra, amikből később közhelyek lehetnek.

(Oké, asszem már én sem értem, mit hablatyoltam fent Big Grin)
Reference URL's